Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

carpal4Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα. Τα τοιχώματα του καρπιαίου σωλήνα αποτελούνται από οστάρια, εκτός από το άνω μέρος του, που το καλύπτει ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Όταν η πίεση στο κανάλι αυξηθεί πάνω από 20-30mmHg, συνήθως λόγω οιδήματος, επηρεάζεται η αγγείωση του μέσου νεύρου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της λειτουργίας του. Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά του καρπού προς τη ραχιαία επιφάνεια του χεριού και τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο στην πρόσθια επιφάνεια του χεριού. Το εύρος του σωλήνα είναι περίπου όσο το πάχος του δείκτη του χεριού ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, καθώς και  αυτά που απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών,οι επαναλαμβανόμενες άρσεις βάρους με τα χέρια,οι λεπτές κινήσεις με φόρτιση,η διαβητική νευροπάθεια,η εγκυμοσύνη,η εμμηνόπαυση, τραυματισμοί λόγω ανατομίας του ίδιου του καρπού (κανάλι), συχνά αποτελούν αιτίες για την ύπαρξη συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.carpal3

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αφορούν μουδιάσματα στα δάκτυλα του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου (δάκτυλα του «σταυρού») και τη μια πλευρά του παράμεσου, που μπορούν να ξεκινούν από τον καρπό και να δίνουν πόνο, αιμωδίες, μειωμένη δύναμη και αισθητικότητα και μείωση της λειτουργικότητας. Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενών είναι η χαλαρή λαβή του χεριού, με αποτέλεσμα να τους πέφτουν αντικείμενα.carpal1

Στη διάγνωση, λαμβάνουμε υπόψιν παθήσεις, όπως Αυχενική Δισκοκήλη Α6-Α7, αρθρίτιδα καρπού ή αυχένα, , κυκλοφορικές διαταραχές, και στηθάγχη (αριστερό χέρι).

Η διάγνωση γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

Phalen Test, όπου ο καρπός κάμπτεται για 1 λεπτό και βλέπουμε εαν αναπαράγονται τα συμπτώματα, Σημείο Tinel, με επίκρουση του μέσου νεύρου και νοιώθουμε εφόσον υπάρχει παθολογία, μια αίσθηση ηλεκτρισμού κατά μήκος του νεύρου από τον καρπό και κάτω.

Ηλεκτρομυογράφημα

Σημείο περιχειρίδος, με τη χρήση πιεσόμετρου στο βραχιόνιο και την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και έκχυση κορτιζόνης στο καρπιαίο τούνελ και Φυσικοθεραπεία: Εργονομικές λύσεις και εκπαίδευση στη σωστή χρήση του καρπού.Σωστή εφαρμογή νάρθηκα, όταν είναι απαραίτητος. Κατάλληλη κινητοποίηση του καρπού (mobilization), με σκοπό την αποσυμφόρηση του σωλήνα και την αύξηση την αντοχής του στη φόρτιση. Ιοντοφόρεση με αντιφλεγμονώδη, Laser, υπέρηχοι και T.E.N.S.,δινόλουτρα.