Επικονδυλίτιδα του αγκώνα

Επικονδυλίτιδα του αγκώνα
Πρόκειται για μια πάθηση στην οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα (στους επικόνδυλους) και οφείλεται σε έντονη και παρατεταμένη χρήση του αγκώνα (σύνδρομο υπέρχρησης). Συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και η συμπτωματολογία της μπορεί να είναι έντονη και χρόνια. Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα. Και στις δύο περιπτώσεις η συχνή σύσπαση των μυών που καταφύονται στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό των τενόντων της περιοχής με αποτέλεσμα πόνο και ευαισθησία. Παρόμοια συμπτώματα βέβαια μπορούν ν’ αναπτυχθούν και με άμεσο τραυματισμό (λχ πτώση, σύγκρουση).
tennis3Η έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και tennis elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους τενίστες. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα.

Η έσω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και golfer elbow καθώς παρατηρείται συχνά στους γκολφερ. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.

Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο σημείο όπου οι τένοντες προσφύονται στον έξω επικόνδυλο ή και κατά μήκος των μυών στο αντιβράχιο. Ο πόνος εμφανίζεται ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή μετά από βαρειά χειρονακτική εργασία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμα και κατά την προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα ελαφρύ αντικείμενο ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του (πχ να ξεβιδώσει ένα καπάκι).

Στοιχεία ανατομικής:
Ο αγκώνας επιτρέπει τις κινήσεις κάμψης και έκτασης του βραχίονα, καθώς και τις στροφικές κινήσεις του χεριού. Είναι μια άρθρωση που τα οστά συνδέονται μεταξύ τους για να επιτρέπεται η κίνηση τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι τένοντες λειτουργούν ως προσφύσεις των μυών στα οστά. Όταν σηκώνετε το άκρο χέρι προς τα πάνω, οι εκτείνοντες μύες συστέλλονται και βραχύνονται. Τραβούν τους τένοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους τραβούν τα οστά και ο καρπός λυγίζει.
Οι μύες, πού επιτελούν την έκταση του καρπού (εκτείνοντες) προσφύονται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και αποτελούνται από ένα κοινό τένοντα. Οι τένοντες αποτελούνται από ίνες, που σαν κύριο συστατικό τους είναι το κολλαγόνο.
Οι επιμήκεις αυτές ίνες του κολλαγόνου προσδίδουν στους τένοντες την αντοχή στις διατατικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια μιας κίνησης (άρση βάρους, χτύπημα της ρακέτας, προσπάθεια να βιδώσουμε με κατσαβίδι) οι μύες συσπώνται, η δύναμη αυτή μεταφέρεται στον κοινό τένοντα και στο σημείο της πρόσφυσής του στον επικόνδυλο.

Αιτιολογία:
Η υπέρχρηση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου είναι η πιο συχνή αιτία. Πολλές φορές η επανάληψη κινήσεων απλών προκαλεί την φλεγμονή του κοινού τένοντα και την μερική ρήξη των ινών του. Το κάρφωμα, το βίδωμα, η άρση βαρέων αντικειμένων προκαλούν πόνο στην έξω ή έσω πλευρά του αγκώνα. Γενικά επαγγέλματα όπως αυτά ¨ της οικοδομής¨, το ράψιμο , το πλέξιμο και η μακροχρόνια χρήση υπολογιστών είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση επικονδυλίτιδας .
Ο οργανισμός κινητοποιεί μηχανισμούς για την επούλωση αυτών των μικρών ρήξεων. Η συνεχιζόμενη χρήση όμως του χεριού, και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν νέες ρήξεις. Ετσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα, με αποτέλεσμα ελάττωση της αντοχής και πόνο.

tennis2Συμπτώματα
• Ευαισθησία εντοπισμένη στον έξω κόνδυλο του βραχιονίου (οστική προεξοχή στην έξω επιφάνεια του αγκώνα) ή στην έσω επικονδυλίτιδα στην μέσα πλευρά του αγκώνα ,που πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον καρπό.
• Επώδυνες κινήσεις – κυρίως η έκταση του καρπού και η άρση αντικειμένων – και ο δραγμός (γροθιά). Δραστηριότητες που απαιτούν χρήση των μυών που εκτείνουν τον αγκώνα ( σήκωμα ποτηριού, άνοιγμα –κλείσιμο πόρτας, στρίψιμο τιμονιού κλπ.) είναι χαρακτηριστικά επώδυνες.
• Πρωινή δυσκαμψία είναι συνήθης.

Διάγνωση:
Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, για τα συμπτώματα, τον τρόπο και την διάρκεια που εμφανίζονται καθώς και γνώση των δραστηριοτήτων του ασθενούς.
Οι ακτινογραφίες δεν παρέχουν κάποια πληροφορία, εκτός αν συνυπάρχει οστικό υπόστρωμα (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Ο έλεγχος με διαγνωστικό υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Θεραπεία:
Χωρίς θεραπεία, ο αγκώνας γίνεται συνεχώς πιο επώδυνος. Ο πόνος γίνεται τόσο έντονος, σε σημείο να εμποδίζει την εργασία σας, ιδιαίτερα αν ασκείτε χειρωνακτικό επάγγελμα.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
Ανάπαυση και παύση των κινήσεων που προκαλούν πόνο.
Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την γρήγορη αποκατάσταση της πάθησης. Η θεραπεία στο οξύ στάδιο (τις πρώτες 48 ώρες) έχει στόχο την μείωση του πόνου και τις φλεγμονής, ο ασθενής ξεκουράζεται από δραστηριότητες οι οποίες επιτείνουν τα συμπτώματα και χρησιμοποιεί κρυοθεραπεία 3 με 4 φορές την ημέρα. Πρόγραμμα αύξησης της ελαστικότητας των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δαχτύλων πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στο ανώδυνο εύρος.

Παράγοντες ανάπτυξης της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες εκδήλωσης της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα . Όλοι πρέπει να αξιολογούνται και διορθώνονται από τον φυσικοθεραπευτή σε συνεργασία με τον ασθενή. Μερικοί από αυτούς είναι :

• Υπερβολική ή ακατάλληλη εργασία και λανθασμένα πρότυπα κίνησης.
• Λάθος τεχνική αθλήματος ή λάθος εξοπλισμός
• Μυϊκή αδυναμία
• Αρθρική και μυική δυσκαμψία
• Ανεπαρκής προθέρμανση
• Ανεπαρκής αποκατάσταση από προηγούμενο τραυματισμό στην περιοχή του αγώνα
Σε αθλητές τένις το μέγεθος της ρακέτας, ο τύπος της λαβής , και το βάρος της μπάλας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα .tennis4

Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι απαιτούμενη όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και την πρόληψη της πάθησης. Περιλαμβάνει :
• Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη)
• Ηλεκτροθεραπεία
• Διατάσεις
• Αρθρική κινητοποίηση
• Taping
• Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία
• Προοδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αύξησης της ελαστικότητας των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δακτύλων
Τέλος σήμερα η χρήση του κρουστικού υπερήχου έχει καταπληκτικά αποτελέσματα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσω του κρουστικού υπερήχου εκτός από άμεση ανακούφιση από τον πόνο αρχίζει από την πρώτη στιγμή η δράση του μηχανισμού απομάκρυνσης της φλεγμονής.