Πελματογράφημα

Γνωρίζετε ότι ένας πόνος στο γόνατο, στο ισχύο ή στη μέση μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του άκρου ποδός και των πελμάτων, στην ανισομερή κατανομή του βάρους του σώματος σε αυτά ή στο λάνθασμένο τρόπο βάδισης?

Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε μία πλατφόρμα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες πίεσης συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή, όπου μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού επεξεργάζεται και αναλύει τις πιέσεις που ασκούνται από το πέλμα πάνω στους αισθητήρες κατά τη διάρκεια της στάσης ή της βάδισης. Το μήκος του πελματογράφου του PHYSIOFIT έχει μήκος 3,20μ. με 25600 ηλεκτρονικούς αισθητήρες με αποτέλεσμα κατά τη δυναμική εξέταση να έχει το πλεονέκτημα της απρόσκοπτης βάδισης σε ομοιογενή επιφάνεια σημαντικού μήκους και έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους σε σχέση με τους περισσότερους πελματογράφους που το μήκος τους κυμαίνεται από 50 εως 70 εκατ.

pelmatografos3Το πελματογράφημα υπολογίζει τον τρόπο κατανομής των φορτίων στα πέλματα, είναι εύκολο και ανώδυνο, ενώ παρέχει την δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων και παθήσεων των πελμάτων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης.
Στατικό πελματογράφημα

Επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση. Ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στον πελματογράφο ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της στάσης.
Δυναμικό πελματογράφημα

Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, τη μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών. Ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω στην ειδική πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της βάδισης.

Σε κάθε περίπτωση από μόνο του το στατικό πελματογράφημα δε μπορεί να μας δώσει ασφαλές αποτέλεσμα .

Ενδείξεις για διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων:
• Πλατυποδία – Βλαισοπτερνία – Βλαισοποδία
• Κοιλοποδία – Σφυροδακτυλία – Γαμψοδακτυλία
• Πελματιαία απονευρωσίτιδα,
• Ακανθα πτέρνας
• Βλαισός μεγάλος δάκτυλος («κότσι»)
• Συχνά διαστρέμματα
• Νευρίνωμα Morton
• Μεταταρσαλγία, «κάλοι», στη πελματιαία επιφάνεια
• Πτώση μεταταρσίων
• Ανισοσκελία – Σκολίωση
• Οσφυαλγία
• Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
• Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.
• Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση
• Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός,γόνατος.
• Εγκυμοσύνη
• Νευρολογικές παθήσεις
• Γενικότερα ενοχλήσεις στα κάτω άκρα σε βαθμό που να απαιτούνται άνετα υποδήματα
Αθλητές

Τα περισσότερα προβλήματα πόνου ή δυσλειτουργίας του άκρου ποδός σε αθλητικές δραστηριότητες στην προεφηβική ηλικία προέρχονται από κακώσεις από υπέρχρηση που σχετίζονται με ανώμαλη εμβιομηχανική του ποδός, όπως διατεταμένη πελματιαία απονεύρωση, υπερβολικό πρηνισμό του άκρου ποδός, ύπαρξη γεφυρών μεταξύ των οστών του ταρσού, βλαισός μεγάλος δάκτυλος κλπ.
Το πελματογράφημα σε κάθε αθλητή θα βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος με σκοπό:
• Την αύξηση της απόδοσης (επιτρέποντας την ισομερή και αρμονική κατανομή των πιέσεων σε όλο το εύρος του τριγώνου στήριξης του ποδιού).
• Την πρόληψη αλλά και θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με την άθληση όπως:
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ
ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΕΣ
ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης

Σε άτομα με περιφερική διαβητική νευροπάθεια, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψην ότι εξασκούνται ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πελμάτων. Η υπερβολική αυτή φόρτιση σε συγκεκριμένα σημεία σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υπαισθησία, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την δημιουργία ελκών. Οι διαβητικοί, λόγω αυτής της διαβητικής νευροπάθειας που αναπτύσσουν στα κάτω άκρα, χρειάζονται αποφόρτιση σε συγκεκριμένα σημεία των ποδιών τα οποία αποκαλύπτονται μέσω του πελματογραφήματος και αποφορτίζονται μέσω ειδικών πελμάτων. Με το κατάλληλο ορθωτικό πέλμα προστατεύουμε τις περιοχές με υψηλή πίεση και προλαμβάνουμε τον σχηματισμό έλκους και τον ενδεχόμενο ακρωτηριασμό.

foot1Νευρίνωμα Morton
Είναι ένας ερεθισμός του πελματιαίου νεύρου που εντοπίζεται στο τρίτο μετατάρσιο διάστημα και περιγράφεται σαν οξύς και έντονος πόνος στην περιοχή του ταρσού και των δακτύλων. Το νευρίνωμα Morton παρουσιάζεται γενικά από τις δυσαναλογίες που οδηγούν τα οστά ώστε να συμπιέζουν το νεύρο.

Ορθωτική θεραπεία:

Τα ορθωτικά βοηθήματα που κατασκευάζονται από ένα μαλακό υλικό τοποθετούνται πίσω από την περιοχή του νεύρου με σκοπό να αποσυμφορήσουν την πίεση στο νεύρο, και να ανακατανείμουν το βάρος του σώματος μακριά από την πάσχουσα περιοχή.

painΜεταταρσαλγία
Ένας όρος για να δείξει τον πόνο ή την ταλαιπωρία στη περιοχή του ταρσού. Με αυτόν τον όρο, μια ή περισσότερες από τις οστικές ενώσεις του ταρσού γίνονται επίπονες και δημιουργούνται φλεγμονές συνήθως από υπερβολική κόπωση ή από την κακή ανατομία του πέλματος. Η μεταταρσαλγία μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στη περιοχή των σφυρών αλλά και τσούξιμο, κάλο κάτω από το μετατάρσιο ,καθώς και μούδιασμα στη περιοχή των δακτύλων.

Ορθωτική θεραπεία:
Τα ορθωτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από ένα πολύ μαλακό υλικό που τοποθετείται κατά μήκος των πελμάτων και κυρίως κάτω από την πάσχουσα περιοχή με σκοπό , να ανακουφίσει την πίεση, να ανακατανείμει και να απορροφηθεί το βάρος γύρω από την περιοχή του ταρσού.

normal_footΠλατυποδία
Πλατυποδία είναι η ελάττωση ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισοποδία της πτέρνας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το πέλμα με όλο το βάρος του σώματος .
Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει την πίεση ή τον ερεθισμό κατά μήκος των πελμάτων, κούραση στη βάδιση και σε μία γενικότερη καταπόνηση του ασθενή, πόνο στις πτέρνες και στις ποδικές καμάρες καθώς επίσης και πόνο χαμηλά πίσω από το γόνατο. Είναι μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις του άκρου ποδός, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια. Έτσι είναι φυσικό όλα τα παιδιά 2-3 ετών να έχουν ένα βαθμό πλατυποδίας που οφείλεται στην ελαστικότητα των συνδέσμων και στην αδυναμία ακόμη ελέγχου της μυϊκής λειτουργίας των ποδιών τους.

Ορθωτική θεραπεία:

Τα ορθωτικά βοηθήματα προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού, υποστηρίζουν απόλυτα την ποδική καμάρα αποτρέποντας την πίεση του βάρους του σώματος σε συγκεκριμένα σημεία των πελμάτων. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και θα σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων προβλημάτων.

5Κοιλοποδία
Είναι η ψηλά σχηματισμένη αψίδα του ποδιού. Αυτός ο τύπος πέλματος έχει την ποδική καμάρα αρκετά ψηλότερα από το φυσιολογικό . Κατά τη διάρκεια της βάδισης η ποδική καμάρα δεν μπορεί να διαταθεί με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματική η απορρόφηση της ταλάντωσης του βάρους του σώματος.
Κατά συνέπεια, το βάρος του σώματος κατά την διάρκεια της βάδισης πέφτει μόνο στη πτέρνα και μπροστά στις βάσεις του μεταταρσίου.
Η πάθηση αυτή έχει κληρονομικά αίτια. Η υπερβολική κοιλοποδία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στα γόνατα, στα ισχία και χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα.

Ορθωτική θεραπεία:

Τα ορθωτικά βοηθήματα με την καλή διαμήκη υποστήριξη της ποδικής καμάρας θα επιτρέψουν σε ολόκληρο το πέλμα να υποστηρίξει το βάρος του σώματος. Ένα κορυφαίο υλικό κάλυψης θα απορροφήσει την ταλάντωση θα μειώσει τις δυνάμεις που πέφτουν στις άκρες του ποδιού και θα παράσχει την άνεση και την προστασία.

3 2 1