Ζεστό ή κρύο;

hot cold1Πολλές φορές μετά από έναν  τραυματισμό δεν ξέρουμε αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστό ή κρύο. Aποφεύγουμε αυτό το δίλημμα  αν καταλάβουμε λίγα πράγματα  για τη διαδικασία επούλωσης ενός τραυματισμού . Έτσι γνωρίζουμε  πώς να το διαχειριστούμε όσο γίνεται  πιο  σωστά .
Ένας τραυματισμός   μαλακού ιστού θα οδηγήσει σε αιμορραγία του  ιστού. ‘Αρα είναι σημαντικό να σταματήσει η αιμορραγία όσο το δυνατόν γρηγορότερα . Συμπίεση και  πάγος θα βοηθήσουν σε  αυτή την  κατεύθυνση.

Ένα τραύμα στον  μυικό  ιστό  θα προκαλέσει φλεγμονή και οίδημα οπότε ο πάγος θα βοηθήσει.  Η αντιμετώπιση σε τραυματισμό του μαλακού ιστού είναι : ανάπαυση, πάγος , συμπίεση , ανύψωση.hot cold2
Πόση ώρα πρέπει να παραμείνει ο πάγος;
Λιγότερο από 10 λεπτά δε  θα  ωφελήσει καθόλου. Άν παραμείνει περισσότερο από 15  λεπτά  το σώμα  αντιδρά αρνητικά  και ένα έγκαυμα είναι αναμενόμενο. Χρησιμοποιώντας πάγο επιδιώκουμε αγγειοσύσπαση των αιμοφόρων αγγείων. Μετά από 15 λεπτά  όμως ,το σώμα αντιδρά στον πάγο και τότε προκαλείται αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να  ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες μιας νέας αιμορραγίας.

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε  τη θερμότητα;
Η θερμότητα βοηθά στη θέρμανση των επιφανειακών ιστών. Ως εκ τούτου προωθεί την κυκλοφορία σε μια περιοχή και μπορεί να  βοηθήσει τους μυς να χαλαρώσουν .

Οποιαδήποτε πάθηση  με κατάληξη – ιτις  παραπέμπει σε φλεγμονή  π.χ τενοντίτιδα. Έπειδή σε κάθε φλεγμονή υπάρχει  θερμότητα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα. Είναι σαν να βάζετε φωτιά στις φλόγες .

hot cold4Μόλις ένας τραυματισμός περάσει το οξύ στάδιο  τότε η θερμότητα ίσως είναι αναγκαία . Ενας σφιχτός μυς  θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη θερμότητα.
Συνήθως 20 λεπτά κάθε φορά είναι αρκετά. Ακριβώς όπως και με τον πάγο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφευχθεί ένα έγκαυμα .
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή θερμότητας. Ένα μπουκάλι ζεστό νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα , μια θερμοφόρα ή μια υπέρυθρη λάμπα είναι μόνο μερικά .
Αυτοκόλλητα έμπλαστρα θερμότητας, αν ταξιδεύετε θα διατηρήσουν ζεστή την περιοχή  για 8-10 ώρες .
Εξαίρεση στον κανόνα .
Όταν πρόκειται για  πόνο στον αυχένα η  θερμότητα είναι συνήθως προτιμότερη . Με τις περισσότερες μορφές πόνου στην πλάτη το μεγάλο πρόβλημα είναι ο μυϊκός σπασμός που συνδέεται με την προφύλαξη του τραυματισμού. Η θερμότητα θα χαλαρώσει τους μυς και ως εκ τούτου, θα βοηθήσει την πλάτη να χαλαρώσει και θα προσφέρει  ανακούφιση από τον πόνο .

Όπως είπαμε  στη φλεγμονή τοποθετούμε πάγο.
Σε κανονικές συνθήκες ναι, αλλά όχι στην πλάτη. Ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια αντιφλεγμονώδη από τον οικογενειακό σας γιατρό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση  της φλεγμονής  και στη συνέχεια η θερμότητα θα βοηθήσει στη λύση  του μυϊκού  σπασμού .
Μια εξαίρεση στην εξαίρεση . Αν υποστείτε ένα άμεσο χτύπημα στην πλάτη, όπως από  μια πτώση ή από ένα λάκτισμα που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στους μύες της πλάτης , τότε είναι προτιμότερος ο πάγος .

Τέλος ένας άλλος  τρόπος επιλογής πολύ απλός .
Σε  κεντρικό τραυματισμό (πλάτη ή αυχένα) χρησιμοποιούμε  θερμότητα  σε περιφερειακό ( χέρια ή πόδια) χρησιμοποιούμε  πάγο.hot cold11