Γιατί το «να κάθεστε» βλάπτει την υγεία σας

Κάθεστε άνετα;
Θα μπορούσε να είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που κάνετε σήμερα .
Εάν έχετε επισκεφτεί γιατρό ή φυσικοθεραπευτή  για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα  χωρίς αμφιβολία κάποιος  σας  έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του να μένετε καθισμένοι για πολλές ώρες. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουμε να μιλάμε ξανά και ξανά για τους κινδύνους του καθίσματος.
 Δεδομένου ότι θεραπεύουμε πολλούς πόνους σε πλάτη και αυχένα  θα ξεκινήσουμε μιλώντας γιά την  πίεση που ασκεί η καθιστική στάση στην σπονδυλική σας στήλη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει την πίεση που δέχονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σε διάφορες στάσεις . Η εικόνα στα δεξιά απεικονίζει αυτό.baros Μια τέτοια μελέτη έδειξε ότι η πίεση στον Ο3 /4 δίσκο ( ένας από τους δίσκους στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης ) ήταν όσο το 200 % του σωματικού βάρους ενός ατόμου καθήμενου . Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που η καθιστική στάση προκαλεί φθορά και τρίψιμο της σπονδυλικής στήλης οδηγώντας σε πρόπτωση δίσκου, αρθρίτιδα και σε δυνατό πόνο της πλάτης.
Αν και νομίζουμε ότι αναπαυόμαστε όταν καθόμαστε στην πραγματικότητα απλά τεμπελιάζουμε. Φυσικά δεν μπορείς να είσαι όρθιος όλη την ημέρα  αλλά εξίσου τα σώματα μας δεν σχεδιάστηκαν για να κάθονται για ώρες.
Όταν στέκεσαι όρθιος σε σύγκριση με το να κάθεσαι η καρδιά σου χτυπά κατά μέσο όρο 10 παλμούς το λεπτό γρηγορότερα. Αυτό είναι περίπου 0,7 θερμίδες ανά λεπτό . Κάντε το αυτό για 3-4 ώρες την ημέρα κάθε μέρα και αυτό είναι πιθανώς 60.000 θερμίδες το χρόνο ή το ισοδύναμο ή το εκπληκτικό των 21 μαραθωνίων ή 17 ολόκληρα κιλά λίπους!
Μια μελέτη σε βρετανικό περιοδικό της αθλητικής ιατρικής διαπίστωσε ότι κάθε ώρα που κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση μικραίνει τη ζωή σας κατά 22 δευτερόλεπτα. Καθισμένος μπροστά στην τηλεόραση για 6 ώρες την ημέρα μειώνει τη διάρκεια ζωής σας κατά 5 χρόνια!
Πιθανώς ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την καθιστική ζωή και του να κάθεσαι ειδικότερα είναι η σύνδεση τους με τον καρκίνο . Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι υπεύθυνη για 170.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως . Ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου  είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τη φυσική δραστηριότητα και την αεργία . Ο κίνδυνος πολλών εκ των πιο κοινών μορφών καρκίνου μπορεί να μειωθεί τόσο εύκολα όπως με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.
Μια μελέτη στην Ιατρική και την Επιστήμη στον Αθλητισμό και την Άσκηση ανέλυσε τον τρόπο ζωής 17.000 ανδρών και γυναικών άνω των 13 ετών . Εκείνοι που κάθονταν στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας είχαν 54 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή . Μια άλλη μελέτη σε 80.000 ανθρώπους έδειξε ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή διπλασίασε τον κίνδυνο για Διαβήτη .
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καθιστική στάση . Το πιθανότερο είναι ότι κάθεστε τη στιγμή που διαβάζετε αυτά.  Απλά θυμηθείτε να σηκώνεστε και να κινείστε τριγύρω αρκετά συχνά, αυτό ακριβώς μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε λίγο περισσότερο . Εάν ανησυχείτε για κάτι που διαβάσατε σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο , τότε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας για να σας δώσουν την κατάλληλη συμβουλή.