ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από προβλήματα στα πέλματα των ποδιών που πολλές φορές οφείλονται σε άκανθα. Κατά μέσο όρο, ένας στους πέντε έχει άκανθα πτέρνας χωρίς όμως να έχουν εκδηλώθει συμπτώματα.
Η άκανθα είναι η πιο συχνή και επώδυνη πάθηση της πτέρνας, πρόκειται γιά οστέινη προεξοχή που δημιουργεί φλεγμονή στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης της πτέρνας. Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια παχειά, ινώδης ταινία, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του πέλματος και εκτείνεται από τα φύματα της πτέρνας μέχρι τις κεφαλές των μεταταρσίων. Λειτουργεί σαν πλατφόρμα η οποία σταθεροποιεί το πόδι και διατηρεί την ποδική καμάρα κατά τη φόρτιση. Η περιοχή αυτή δέχεται τις μεγαλύτερες δυνάμεις και ιδιαίτερα στο έσω φύμα της πτέρνας.ακτινογρ

 Επιβαρυντικοί παράγοντες:
Παράγοντες που επηρεάζουν επιβαρυντικά την άκανθα, γιατί αλλάζουν την δυναμική ισορροπία του άκρου ποδός είναι:
Μη φυσιολογική βάδιση, που φορτίζει λανθασμένα την πτέρνα, τους συνδέσμους και τους μύες της περιοχής.
Τρέξιμο ή περπάτημα σε σκληρό έδαφος, όπου δεν απορροφώνται τα φορτία.
Στενά, κακοφθαρμένα ή μη ανατομικά παπούτσια, που δεν υποστηρίζουν την ποδική καμάρα του πέλματος.
Παχυσαρκία ή βάρος άνω του φυσιολογικού.
Εγκυμοσύνη
Πλατυποδία ή κοιλοποδία
Είδος εργασίας (πολύωρη ορθοστασία όπως εργάτες εργοστασίων, εκπαιδευτικοί, σερβιτόροι, κλπ.)

 Συμπτώματα:
Το σημαντικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, που εντοπίζεται συνήθως στο έσω φύμα της πτέρνας, όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση. Εκδηλώνεται κατά την ορθοστασία, το περπάτημα και το τρέξιμο. Ο πόνος τις περισσότερες φορές δεν  προέρχεται από την  άκανθα, αλλά από τα μαλακά μόρια (μύες, σύνδεσμοι, τένοντες), που πιέζονται από την άκανθα. Αν υπάρχει  φλεγμονή στο σημείο της άκανθας, εμφανίζεται συνεχόμενος οξύς πόνος, σε όλη τη δίαρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί την ώρα που σηκώνεται κανείς από το κρεββάτι και σταδιακά μειώνεται, επανέρχεται ισχυρότερος με το περπάτημα, την ορθοστασία και το ανεβοκατέβασμα σκάλας.

Πόνος στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας μπορεί να συνυπάρχει με ασβεστοποίηση του τένοντα του αχιλλείου, που ονομάζεται παραμόρφωση Hanglund (Hanglund’s  σύνδρομο).
Οι φυσικοθεραπείες με κρουστικό υπέρηχο (shockwave therapy) αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια μέθοδο που πολλές φορές δίνει οριστική λύση.Untitled
https://www.youtube.com/watch?v=bUUq5JU9-gMems2

 

 

 

 

Το πρόγραμμα διάτασης της πελματιαίας απονεύρωσης το οποίο θα υποδειχθεί είναι πολύ σημαντικό.
Η απώλεια βάρους από πλευράς του ασθενούς θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα φορτία που ασκούνται στα πέλματα ανακουφίζοντας τον πάσχοντα.
Η έσχατη λύση μπορεί να είναι η χειρουργική αφαίρεση της οστικής προεξοχής ή αποσυμπίεση της πελματιαίας απονεύρωσης στην έκφυσή της, στην πτέρνα.συργερυ

 

 

 

 

 

Συμβουλή: Στην καθημερινή σας ζωή να προτιμάτε παπούτσια με τακούνι 3-4 εκατοστών, που να εφαρμόζουν σωστά στο πέλμα και να έχουν ενισχυμένη καμάρα. Επίσης ένα δυναμικό πελματογράφημα θα διαγνώσει τυχόν λάθος φορτίσεις στο πέλμα, κατά την ορθοστασία και τη βάδιση και η κατασκευή ειδικών  πελμάτων θα βοηθήσει ώστε να μην εμφανιστούν πάλι τα ίδια συμπτώματα.